Wat je kunt leren van wetenschapsfilosofie

wetenschapsfilosofie

De filosofie kent vele takken. Een ervan is de wetenschapsfilosofie. Wanneer we het hebben over wetenschapsfilosofie dan gaat het over de analyse van vragen over de wetenschap. Dat wil zeggen dat de literatuur ingaat op vragen zoals wat is wetenschap? Hoe kunnen we iets weten? Maar ook: waar liggen de grenzen van de AI, als die er al zijn? Moeten we bang zijn voor technologische vooruitgang, of juist niet? Alle vragen rondom wetenschap die niet te maken hebben met de daadwerkelijke empirische onderzoeken, kunnen we scharen onder wetenschapsfilosofie. 

wetenschapsfilosofie

Grote filosofen in dit werkveld

Natuurlijk is wetenschapsfilosofie niets nieuws. Zolang de wetenschap bestaat, stelt men er al vragen over. Dat zit in onze natuur en het is een goed gegeven want het helpt ons kritisch kijken naar de wereld om ons heen en specifiek de rol van wetenschap in die wereld. Een aantal grote filosofen die zich met name richten op wetenschapsfilosofie zijn en waren:

  • Aristoteles leefde lang geleden maar zelfs hij richtte zich al op wetenschap en de betekenis ervan
  • Francis Bacon
  • Nancy Cartwright
  • Gaston Bachelard

Dit zijn slechts enkele filosofen die erom bekend staan zich te richten op de wetenschapsfilosofie. Natuurlijk zijn er ook veel filosofen die zich met alle aspecten van het bestaan bemoeiden en dus ook de wetenschap. Aristoteles is daar een mooi voorbeeld van. De vragen die hij stelde zijn natuurlijk niet vanzelfsprekend toepasbaar op deze tijd maar toch zijn de inzichten die hij produceerde nog altijd relevant. 

Meer leren over wetenschapsfilosofie

Het mooie van filosofie is dat je niet in een klaslokaal in de schoolbanken hoeft te leren wat het is en wat je ervan kunt leren. Filosofie leent zich heel goed voor zelfstudie. Koop een stapel boeken en ga op ontdekking. Wil je liever met anderen erover leren? Dan zijn er een aantal goede cursussen en opleidingen die je kunt volgen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *