toneelschool

Zijn vooropleiding theater lessen iets voor jou?

Is het jouw droom om een echte theateropleiding te gaan volgen? Misschien zijn vooropleiding theater lessen dan iets voor jou. Deze lessen zijn speciaal ontworpen om jou de basis mee te geven van het acteren, zingen, improviseren, etc. Je gaat je tijdens deze lessen flink ontwikkelen op al deze gebieden, en zult merken dat je ook als persoon flink groeit. Acteren is namelijk niet makkelijk, en je moet je er helemaal voor bloot durven geven en opstellen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt het wel vaak leren. Bij een hbo-opleiding verwachten ze echter doorgaans dat je al wat ervaring hebt en je al hebt geproefd aan het acteervak, en dat kun je met vooropleiding theater lessen doen.

Een toneelschool of hbo-opleiding?

Als het je droom is om acteur of actrice te worden dan is de beste optie een hbo-acteeropleiding. Ben je daar echter nog wat jong voor of heb je simpelweg nog niet genoeg ervaring opgedaan? Dan kun je je bij een vooropleiding theater aanmelden voor lessen ter voorbereiding op je audities voor de toneelschool. Deze bereiden je voor op de echte opleiding, en je gaat er veel van opsteken. Deze lessen zijn perfect voor jongeren, zeker als ze weinig ervaring hebben. Er wordt ingegaan op dingen als het gebruik van de ruimte, emotie leggen in de manier waarop je praat, speltechnieken, cabaret, etc.

In vooropleiding theater lessen kom je jezelf tegen

Een van de belangrijkste dingen aan de lessen die je bij een vooropleiding theater school krijgt is dat je jezelf tegenkomt. Zeker als je nog jong bent weet je vaak nog niet zo goed wie je bent, wat je wilt, en wat je sterke en zwakke punten zijn. Acteerlessen kunnen je daar heel erg bij helpen. Je gaat allerlei karakters moeten spelen waarin je dingen herkent van jezelf, of dingen van mensen om je heen. Misschien moet je wel iets spelen waarin een karaktereigenschap van jezelf heel erg naar voren komt, dat kan heel confronterend zijn.

Oefenen met acteren zonder producties

In een vooropleiding theater school ga je leren acteren, zonder een opvoering aan het einde van het jaar. Je gaat dus geen specifieke stukken instuderen en tot in de puntjes beheersen, maar juist op een speelse manier elke keer met andere dingen aan de slag. Dit doe je doorgaans in een groep, en soms in je eentje. En natuurlijk is het bij dit soort scholen ook mogelijk om privélessen te krijgen, bijvoorbeeld als je je monologen wilt verbeteren.

Wat leer je allemaal op een toneelschool?

Je gaat in principe op een vooropleiding theater dezelfde dingen leren als op een hbo-acteeropleiding, maar dan iets meer vanuit de basis. Want hoe presenteer je jezelf eigenlijk op een podium? Durf je jezelf verbaal en non-verbaal te uiten en wat zijn je sterke en zwakke punten op het toneel? In principe kan iedere jongere zich aanmelden, je krijgt vaak lessen in hele gemixte groepen van mensen  tussen de 16 en 24 jaar. Er zijn altijd acteurs nodig in. Er zijn specifieke vooropleiding cursussen voor jongeren die uiteindelijk graag naar een hbo-acteeropleiding willen.

Vooropleiding Theater Amsterdam heeft meer dan honderd studenten begeleid die zijn aangenomen op een van de vier toneelscholen in Nederland.